Utbetalning arvode

Här kan du läsa mer om hur det fungerar med utbetalning av arvode, inbetalning av arbetsgivaravgift och skatt.

 

Skövde, Tibro, Falköping, Gullspång, Hjo, Herrljunga, Vårgårda, Bollebygd, Svenljunga

Om din huvudman är folkbokförd i någon av de ovanstående kommunerna så gäller följande:

 • Om din huvudman står för arvodet 

  Du får lyfta pengar från huvudmannens konto när du fått arvodesbeslutet från överförmyndaren, det gäller som uttagsmedgivande.

  Du ska betala in skatt och arbetsgivaravgifter till skatteverket och deklarera dessa i en förenklad arbetsgivardeklaration i huvudmannens namn, inom en månad från det att arvodet togs ut.

  Skatt på arvode och arbetsgivaravgifter ska du betala från ett konto i huvudmannens namn, till huvudmannens skattekonto. Det ska framgå av arvodesbeslutet hur mycket som ska betalas i arbetsgivaravgift.

  Undantag gäller för ersättning under 1 000 kr per år som du istället tar upp i din egen deklaration.

  Vänd dig till skatteverket för mer information och vägledning.

 • Om huvudmannen står för en del av arvodet

  Se informationen ovan, samma sak gäller i det här fallet men endast för den del av arvodet som huvudmannen ska stå för, inte den del som kommunen står för.

  Det ska framgå av arvodesbeslutet hur stor del av arvodet som betalas av kommunen samt hur mycket som ska betalas i arbetsgivaravgift.

  Vänd dig till skatteverket för mer information och vägledning.

 

 • Om kommunen står för hela arvodet 

  Om det finns särskilda skäl står kommunen för arvodet. Du får då pengar från kommunen och kommunen kommer att betala in arbetsgivaravgift, skatt och göra förenklad arbetsgivardeklaration. Meddela vilket konto ditt arvode ska sättas in på till kommunenens lönekontor (den kommun där din huvudman är folkbokförd).


Tidaholm och Tranemo

Om din huvudman är folkbokförd i någon av de ovanstående kommunerna så kommer du att få arvode utbetalt från kommunen oavsett om huvudmannen eller kommunen står för arvodet.
Du behöver inte göra någon förenklad arbetsgivardeklaration och betala in arbetsgivaravgift och skatt, kommunen sköter detta. 
Om det enligt arvodesbeslutet framgår att huvudmannen själv ska stå för arvodet så kommer huvudmannen sedan att få en faktura som ska betalas in till kommunen.
Meddela vilket konto ditt arvode ska sättas in på till kommunenens lönekontor (den kommun där din huvudman är folkbokförd).