Vem kan bli god man?

En förutsättning för att bli god man är att man har en vilja att hjälpa en annan människa och på så sätt bidra till trygghet och stabilitet för den personen.

Överförmyndaren kontrollerar

  • Belastningsregister
  • Socialtjänstens register
  • Kreditupplysning

Lagens krav på en god man eller förvaltare är att personen är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Utöver det ska man vara myndig och själv inte ha förvaltare.

Det innebär bland annat att du som god man eller förvaltare inte ska ha några betalningsanmärkningar eller ha blivit dömd för något som kan ge anledning att ifrågasätta lämpligheten.

Kontrollerna görs för alla som vill bli ställföreträdare och görs i syfte att skydda personen som ska få hjälp av en ställföreträdare.

Kvalifikationer 

För att du ska lyckas i din roll som ställföreträdare finns vissa förutsättningar:

  • Att du har viljan och förmågan att kunna engagera dig för en annan person och vara lyhörd för dom behov som finns. Du ska alltid agera utifrån din huvudmans bästa.

  • Att du har vardagliga kunskaper i ekonomi. Detta för att kunna ta hand om en annan persons ekonomi, kunna sätta upp en hållbar budget samt att kunna fylla i en enklare årsredovisning till överförmyndaren.

  • Att du har kunskap om hur samhället fungerar. Du har kontakt med olika myndigheter och tar reda på information om det är något du saknar.

  • Du har ett gott omdöme och ett sunt förnuft.

  • Du uttrycker dig väl i tal och skrift.

 

Anhörig i rollen som ställföreträdare

Är du anhörig och vill bli god man gäller samma kriterier men du behöver inte lämna in en intresseanmälan. På ansökningsblanketten om god man eller förvaltare kan man lämna ett förslag på en person som huvudmannen skulle vilja ha som ställföreträdare.

Blir du som anhörig god man är det viktigt att hålla isär rollen som anhörig och rollen som ställföreträdare. Sammanblandning av ekonomi får inte ske när man är ställföreträdare. Man får exempelvis inte lägga ut för kostnader och sedan ta dom pengarna från personens konto.