Konton med överförmyndarspärr

Som ställföreträdare rekommenderas  du att se till att det finns tre stycken olika kontotyper i huvudmannens namn:

  1. Transaktionskontot, det konto där du som ställföreträdare ser till att inkomster kommer in och utgifter betalas ifrån. Det är lagom att det finns ca 25 000 kr på transaktionskontot för den löpande ekonomin.
  2. Huvudmannens fickpengskonto
  3. Sparkonto.

Du som ställföreträdare ska se till att alla konton utom transaktionskontot har en överförmyndarspärr. Genom att försäkra dig om att du bara har tillgång till ett transaktionskonto kan du skydda dig själv mot misstanke om förskingring. Du ordnar detta på banken. 

Om du är god man så har din huvudman alltid tillgång till alla sina konton och kan använda sina pengar som hen vill, spärren gäller alltså för dig som god man. Om du är förvaltare har din huvudman inte tillgång till sina konton, spärren gäller er båda.

Uttagsmedgivande

Om du behöver ha tillgång till pengar som finns på ett spärrat konto måste du ha tillstånd från överförmyndaren, ett så kallat uttagsmedgivande. Blankett för att ansöka om detta finns under huvudmenyn "Blanketter & E-tjänster".

Tänk på att ett uttagsmedgivande betyder att du kan ta ut pengarna från det överförmyndarspärrade kontot eller sätta in dem på till exempel huvudmannens konto för löpande utgifter om det skulle behövas. Hjälper du huvudmannen att köpa något ska kvitto uppvisas.

Du kan inte sätta in dem på ditt eget konto för att sedan handla saker till huudmannen. All form av sammanblandning är förbjudet. 

Du behöver inget tillstånd för att flytta pengar mellan två spärrade konton. Banken kräver ibland att du uppvisar överförmyndarens tillstånd för detta men det är inte ett tillstånd överförmyndaren kan ge då du som ställföreträdare har rätt att göra detta. Hör av dig till oss om det skulle uppstå problem.

Överförmyndare i samverkan

Postadress:
Kungsgatan 19 B
541 31 SKÖVDE

Telefon: 0500-49 88 60

e-post: ois@skovde.se

Samverkande kommuner

Bollebygd

 

Skövde

Falköping

  Svenljunga

Gullspång

  Tibro

Herrljunga

 

Tidaholm
Hjo   Tranemo
Karlsborg   Vårgårda
    Ulricehamn